FANDOM


Dit is een kleine testomgeving geweest voor Railpedia en niet meer in gebruik. De defitieve Railpedia treft u aan op http://www.railpedia.nl

De Gooiboog is een spoorverbinding van de Flevolijn naar de Gooilijn, die Almere een rechtstreekse verbinding met Hilversum en Utrecht geeft.

De boog is dubbelsporig. De buitenste boog is 2200 meter lang, de binnenste 1400 meter. De buitenste boog, die de Flevolijn en de Gooilijn onderdoor kruist, ligt in een open tunnelbak met een lengte van bijna 1500 meter en een diepte van 7,5 meter.

Geschiedenis

Na de stichting van Almere in de Flevopolder werd er een spoorverbinding (Flevolijn) aangelegd (geopend tot Almere Buiten in 1987 en tot Lelystad Centrum in 1988) die een aansluiting gaf direct richting Amsterdam. Al in 1987 werd een aansluiting richting Utrecht en Amersfoort eveneens wenselijk geacht, deze verbinding werd toen nog Oostboog genoemd. Deze boog zou namelijk overstappen op station Weesp voor reizigers richting Oost- en Zuid-Nederland onnodig maken. Daarvoor was het nodig om over het grondgebied van de gemeente Weesp een nieuwe, dubbelsporige, boogverbinding aan te leggen.

Aanvankelijk was ProRail daarbij van plan een fly-over aan te leggen. De gemeente Weesp was daar ernstig op tegen, vanwege het feit dat het landschap zou worden verstoord. Daarom is besloten om een - duurdere - onderdoorgang (dive-under) aan te leggen, zodat het landschap qua uitzicht zo veel mogelijk gespaard zou worden. Ook dit vond de gemeente Weesp niet wenselijk, temeer omdat deze boog in de directe omgeving van het Naardermeer ligt. Omdat de Nederlandse rijksoverheid de aanleg van deze verbinding toch noodzakelijk vond, is met hulp van een Nimby-procedure de gemeente Weesp een aanwijzing gegeven om het bestemmingsplan zo aan te passen dat de aanleg van de boog mogelijk werd.

Na al deze voorbereidingen begon de bouw eind 2000. Uiteindelijk werd de boog op 14 december 2003 in gebruik genomen. De aanleg van de boog kostte ongeveer € 81 miljoen.

Tijdens de spits rijden er per uur twee stoptreinen Utrecht Centraal - Almere Oostvaarders overheen, buiten de spits is dit 1 stoptrein per uur.

Zie ook

Bron

Overgenomen vanaf http://nl.wikipedia.org/wiki/Gooiboog

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.