Fandom

Scratchpad

Párhuzamos infrastruktúrák demokráciája

219,356pages on
this wiki
Add New Page
Discuss this page0 Share

A Párhuzamos Infrastruktúrák Demokráciája v0.1.2

Rövid ismertető

Szokás mondani, hogy a (többségi) demokrácia nem jó, de még nem találtak ki jobbat. Van pár eltérő megoldás a Magyarországon alkalmazott (4 éves ciklikusságú, listás+egyéni parlamentre alapozott, erősen központosított, "a győztes mindent visz") rendszertől, pl. svájc (bár nem ismerem a részleteit). Nem vagyok nagy híve a másokra kényszerített világmegváltó kísérleteknek, mert könnyen szoft és hard diktatúrákban végződnek, ezért óvatosnak kell lennünk a nagy változtatásokkal. De van egy ötletünk, amely eléggé eltérő a létező modellekhez képest, amely első ránézésre nem a kényszer, hanem a szabadság irányába mozdul el, és emellett nem hordozza magában a többségi demokrácia szekértábor építő mechanizmusát, amely az egyéneket az inkorrektség irányába tólja.

Vizsgáljuk meg, hátha jó az ötlet:

A választásokon nem „a győztes mindent visz” játékot játszunk, hanem az emberek bejelentkeznek „kötelezően választható nyugdíjpénztár”-szerűen az általuk kiválasztott párt szolgáltató rendszerébe. A következő ciklusban e párt kap utánuk fejpénzt, és ebből kell szolgáltasson számukra: oktatást, egészségügyet, nyugdíjt, kultúrát, szociális rendszert, vagyon elleni bűncselekmények bűnüldözését, talán közrendet, stb. Tehát ki-ki oda megy kórházba, iskolába, nyomozóhatósághoz, stb., ahová bejelentkezett. Természetesen a feladatkörök egy része nem oszható fel (hadsereg, talán külpolitika, stb.), ezek a győztesnél maradnak, a klasszikus többségi demokrácia működése szerint.

A szolgáltatások természetesen csak ott indíthatóak be a választpolgárok számára, ahol a mérethatékonyság ezt lehetővé teszi. Azaz saját egészségügyhöz kell pl. 5000 fő a környéken (településen), iskolához 3500, stb. Azaz megszűnne a százalékos (jelenleg 5%) parlamenti küszöb, ehelyett egy nagyvárosban könnyebben összejön a külön infrastruktúra tömegbázisa, kisebb településeken pedig kevéssé. Nem szükségszerű, hogy minden létrejöjjön, lehet, hogy iskola már lesz, de kórház még nem.

Az adók, adósávok, felosztó-kirovó nyugdíj, stb. megállapítása: a kampányban ígérni mindent lehet, de a választások után a következő ciklusra azonos adók lesznek mindegyik pártnál. Elsőre súlyozott átlagot mondanék, de ezt még ki kell dolgozni, mert ez elég sok elemből áll (sávok, értékek, adó- és járulékfajtánként), és valószínűleg ez a számítás meghatározó a rendszer működésére nézve.

Nyitott kérdések

 • Kelljen további sorrendet (másodlagos, harmadlagos, stb. preferenciát) jelölni választáskor, hogy aki olyanra szavazott, ami nem tud megvalósulni, az bekerüljön a következőbe?
 • Milyen funkciók legyenek a klasszik többségi demokrácia szerint kezelve, és a többinek milyen létszám limitjei legyenek, ez milyen rendszer szerint legyen változtatható, stb.
 • A rendszer önjavító mechanizmusa: milyen kérdésekhez lehet nyúlni a választásokkor, és mik tartoznak az Alkotmányhoz, ezt hogyan lehet változtatni?
 • Modellezni (Szétesik, széttagozódik e rendszer eredményeként a társadalom? Gazdagok-szegények, dolgozók-nyugdíjasok, családok-egyedülállók, etnikai csoportok?)
  • szavazónként azonos mértékű pénzt (fejpénz) adni a pártoknak? azaz a bejövő adót leosztani a működtetendő infrastruktúra arányában (azt tippelem, ez a jó)
  • a szavazó adóját adni a pártoknak? (szerintem ekkor szétszakad a társadalom)
 • Elnéptelenednek a kistelepülések?
 • A politikai pártok gazdasággal összefüggő szolgáltatásai milyen mechanizmusokat építenek fel a nagyvállalatok és a pártok között létrejövő üzleti kapcsolatok miatt?
 • Egyéb buktatók? Modellezni, hogy hová tartana egy ilyen rendszer, milyen szabályzókkal lehet vezérelni, milyen mutatók jellemzik a rendszer minőségét (mitől jó vagy rossz egy társadalmi rendszer), és így mit lehet ebből kihozni.
 • Nyugdíj? Modellezni: amíg felosztó-kirovó, addig működhet ez? Rosszabb, mint a jelenlegi?
 • Mitől lesz ez más, mint a "minimális állam" dolog? (azt hiszem, azért, mert nem készül felszámolni szolgáltatásokat, csak versenyezteti azokat)
 • Mi lesz a nemszavazókkal?

Előnyök

 • Verseny a politika által vezérelt rendszerekben, így minden felduzzadt, diszfunkcionális intézmény reális méretűre csökken, transzparens lesz, stb.
 • Nincs ciklusonkénti ígérgetés-teljesítés-megszorítás-osztogatás-(ígérgetés...)
 • A választók racionális döntésekre kényszerülnek, hiszen a saját bőrükre megy a játék, „nem rántják magukkal a szomszédot” (együtt sírunk), hanem lemarad a szomszédtól, ha nem hajlandó gondolkodni, és reálisan nézni a politikai versenyt. Így a politikai verseny is teljesen átalakul.
 • Titkos szavazás biztosítása érzékeny közösségi kérdésekben: szkóp meghatározása, módszerek a kivitelezésre

Akadályok (vagy inkább: miért nem látok komoly akadályt)

 • Bár szoktalan az ötlet, de szerintem a politikusoknak is tetszene, hiszen a négyévenkénti egzisztencia lutri megszűnne, és folyamatosan lehetne kamatoztatni a képességeiket.
 • Az egész ügy korábban azért nem is jöhetett szóba, mert nyilván kell tartani sok dolgot, és ez költséges. Napjainkra - az informatika fejlődésével - vált lehetővé, hogy egy ilyen rendszer működtetése többet hoz a konyhára, mint amennyi a ráfordítás.
 • A többségi demokrácia titkos szavazáson alapul, és van is oka, hogy miért: az emberek nem szeretnék, ha a hatalom tudna róla, hogy ők nem támogatják. Na, ez itt nem játszik, de a rendszer arra épül, hogy mostanában nem az alap szabadságjogok a központi kérdéskör, hanem a demokrácia gravitálása a (nemtudomhova). Talán üzemszerűen, rendszeresen titkosan szavazni kellene az Alkotmányról, hogy bármikor vissza lehessen térni a titkos, többségi demokráciához, ha issue-vá válna az alapjog - vagy szétválasztani az szolgáltató szavazást attól, ami miatt titkos mostanában még a szavazás.


Felmerült kérdések, válaszok

 • A fejpénz az adó nagy részének elosztása (visszaosztása) infrastruktúra üzemeltetési célokra.
 • Azért kell azonos adó, mert különben lesz gazdagok pártja, meg szegények pártja.
 • Központi helyre menne az adófizetés, ott osztanák szét. Tehát a munkahelyeden nem kellene mindenkinek tudnia, hogy X párt rendszerében vagy.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random wikia