FANDOM


Anders Orset, 2005-02-09


Aksjon for bedre rykte

Førstegangstjenesten blir ofte fremstilt som meningsløs og bortkastet. TMOs Soldataksjon har derfor i år som mål å gi vernepliktige det ryktet og den anseelsen de fortjener. Soldatnytt fulgte soldatene i Bodø på aksjon.

Tekst og foto av Anders Orset, Soldatnytt

Åttende februar brukte soldatene på Bodø Hovedflystasjon og Bodin leir dagen til å besøke barnehager, invitere 10.-klassinger inn i leiren og samle inn penger til veldedige formål. Soldatnytt møtte både en og to som fikk en aha-opplevelse av hvordan soldater og Forsvaret er.

– Soldater smiler ikke 10. klassingene fikk blant annet skyte med MP5 og AG3, se hvordan saniteten jobber, romvask, inspeksjon, sluttet orden og marsjering. - Før hadde jeg inntrykk av at soldater ikke smiler, ler Andrea Benedixen fra 10C på Bankgata ungdomsskole i Bodø. – Men det gjør de sikkert, legger hun til. Før hun fikk besøkt leiren hadde hun hatt et bilde av soldater som veldig bestemte, og litt arrogante.

Inntrykk benedixen-l 54888a

DEMONSTRASJON: Andrea viser hva slags bilde hun hadde av soldater før Soldataksjonen. Hun så for seg alvorlige soldater som marsjerer. I ansiktet har hun kamuflasjemaling.

Endret mening – Før visste jeg ikke så mye om Forsvaret. Jeg trodde det var mest løping og skyting og ikke noe for jenter. Men nå har jeg kjempelyst til å gå inn. Man får jo lært så mye, sier hun. Hun er spesielt fascinert over sluttet orden og hvor rene rommene var: - Rommene måtte være perfekte. Sengene var strøkne og det så bra ut. Jeg trodde ikke gutter gjorde sånt, ler hun.

Ikke som på film Roman Slobodchikov (15) fra samme skole er også fornøyd med dagen: - Jeg trodde militæret var som på film, utrolig hard trening og ikke særlig koselig. Men her er det utrolig greie folk. Jeg tror fortsatt militæret er strengt, men lederne virker mer medfølende enn i filmer, sier Slobodchikov.

Skyting roman-liten 54884a

SKYTING MED MP5: Vaktsoldat Henning Skeve (19) lærer Roman å skyte.

Soldater i barnehagen Luftvernsoldat Jørn Inge Henriksen (19) i utskytningstroppen i Bodin leir var en av soldatene som brukte dagen til å besøke en barnehage. - Jeg synes dagen har vært helt topp. Ungene virker veldig fascinert av uniformen og bilen og alt det som er militært. Jeg hørte om en som grein da han skulle på ferie, fordi han hadde hørt at det skulle komme militære i barnehagen! sier han entusiastisk. Det er med andre ord ingen tvil om at barna ville ha besøk.

Barnehage henriksen- 54886a

GØY: – Æ vil vær her heile tia! Heilt te dokke går, sier Sebastian (6 år, t.h.) F.v.: Luftvernsoldat Jørn Inge Henriksen (19) fra utskytningstroppen i Bodin leir, og Emilie (snart 6), Marthe (4) og Sebastian (6) fra Mellommyra Barnehage.


Innsamling rasmussen 54885a

INNSAMLING: – Hundefører Stefan Rasmussen (20) står på City Nord og samler inn til foreldreløse barn i Norge, gjennom SOS Barnebyer. – Det er mange som gir, sier Stefan.


Avtroppende Områdetillitsvalgt Cecilie Moe har hatt hovedansvaret for aksjonsdagen i Bodø. Hun dimitterer 16. mars. Soldatene bestemte Avtroppende områdetillitsvalgt Cecilie Moe har hatt hovedansvaret for aksjonen, men har blitt hjulpet av velferdsoffiseren og tillitsvalgte. – Det er soldatene som har bestemt hva vi skulle gjøre. Vi inviterte 10. klasse fordi vi tenkte det kunne være de tenkte negativt om oss. Vi ville at de skulle få et innblikk i militæret, uten at rekruttering er hovedpoenget. Barn synes kanskje folk i uniform er spennende og kanskje litt skumle. Nå får ungene sett at militære kanskje ikke er så skumle likevel, sier Moe.

Landsdekkende Soldataksjonen blir arrangert av Tillitsmannsordningen, og er landsdekkende. I år er ”Soldaten og Samfunnet” temaet, med ”Utvalgt” som slagord. Hvis du lurer på hva som skal skje på din leir, ta kontakt med din tillitsvalgt.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.